Startershypotheek moeilijker af te sluiten door kredietcrisis

De financiële crisis heeft ervoor gezorgd dat starters beduidend moeilijker hun eerste hypotheek kunnen afsluiten. Banken zijn veel voorzichtiger geworden met het uitlenen van geld, zowel aan elkaar (andere banken) als aan consumenten. Het resultaat hiervan is dat er een hogere rente over de lening wordt berekend.

Hypotheek voor starters niet enige risicovolle hypotheek

In het geval van hypothecaire leningen zorgen banken ervoor dat de risico’s lager zijn dan voorheen. Dit betekent dat minder mensen in aanmerking komen om een hypotheek af te sluiten. Bepaalde risicogroepen worden geweerd, zoals mensen met een BKR-code, starters en oudere mensen. Deze groepen werden vandaag genoemd door de Nationale Hypotheekpas (NHP). Het NHP is een groep hypotheekadviseurs die zegt te weten welke criteria banken hanteren om hypotheekaanvragers te beoordelen.

Ingewikkelde hypotheekconstructies

Het feit dat banken juist op dit moment van financiële crisis kieskeuriger worden met het toekennen van hypotheken is op zijn minst gezegd vervelend getimed. Aan de ene kant is het vanuit de bank bezien logisch om de hand op de knip te houden en risico’s zoveel mogelijk te beperken. Bankmanagers -vooral in de VS maar met grote gevolgen ook voor de Europese markten- hebben aangetoond onverantwoord met risico’s te hebben gespeeld om korte termijnwinsten te behalen via ingewikkelde hypotheekconstructies. Het ligt dan ook voor de hand dat banken van hun fouten leren en risicovolle hypotheken zoals startershypotheken even in de ijskast laten liggen.

Risico’s voor de woningmarkt

Wanneer we echter naar het macroplaatje in Nederland kijken, komen we tot een andere conclusie. Nu de kredietcrisis zijn tol echt begint te eisen, dreigt de toch al dalende woningmarkt compleet in te storten. De huizenprijzen stonden al onder druk, maar nu krijgen grote groepen niet of veel moeilijker een hypotheek en besluiten ze toch maar een woning te gaan huren. Dit is precies wat onze economie niet nodig heeft, en overheidsingrijpen ligt dan ook voor de hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *