NHG

Nationale Hypotheek Garantie

Door gebruik te maken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijgt u meer zekerheid en een lagere maandlast. U kunt bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek een huis kopen voor een bedrag van maximaal € 320.000,-. Deze grens voor het maximale leenbedrag geldt t/m 1 juli 2013 (zie ook het artikel Nationale Hypotheek Garantie gaat per 1 juli 2012 omlaag).

De Nationale Hypotheek Garantie is een garantie die u kunt krijgen als u een lening afsluit voor het kopen van een woning, maar ook als u al een eigen woning bezit en deze wilt gaan verbouwen (kwaliteitsverbetering). NHG wordt verstrekt door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.

Nationale Hypotheek Garantie voordelen

 • Restschuld kwijtgescholden
  Kunt u uw hypotheek langere tijd niet meer betalen en moet u uw woning verkopen, dan wordt een eventuele restschuld kwijtgescholden als blijkt dat u buiten uw schuld in de problemen bent gekomen en dat alles er aan gedaan is om de restschuld te beperken.
 • Rentekorting
  U krijgt tot 0,7 % korting op uw hypotheekrente.
 • Woonlastenfaciliteit
  Als u door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of het overlijden van uw partner tijdelijk uw hypotheek niet meer kunt betalen, biedt de NHG de Woonlastenfaciliteit. Daarmee heeft u extra tijd om betalingsproblemen op te lossen en zo gedwongen verkoop te voorkomen.

Kosten Nationale Hypotheek Garantie

Het Waarborgfonds staat garant voor de terugbetaling van uw hypotheek(bedrag) aan de geldverstrekker. U betaalt hiervoor een eenmalig bedrag aan borgtochtprovisie. In 2012 is dit 0,7% over het totale hypotheekbedrag. In ruil daarvoor krijgt u een rentekorting voor uw hypotheek. Dit voordeel kan oplopen tot 0,7 %.

Voorwaarden Nationale Hypotheek Garantie

U kunt een hypotheek met NHG aanvragen via uw geldverstrekker of tussenpersoon. Zij kunnen ook beoordelen of u aan alle voorwaarden voldoet. De belangrijkste voorwaarden (2011) zijn:

 • Hoogte hypotheek
  De maximale hypotheek inclusief kosten voor aankoop is tot 1 juli 2013 nog € 320.000,-.
  De maximale hypotheek voor kwaliteitsverbetering inclusief kosten (dus bij oversluiten) is € 265.000,-.
 • Maximale koopsom
  Tot 1 juli 2012 is de maximale koopsom bij bestaande bouw en nieuwbouw € 324.074, exclusief 8% bijkomende kosten.
  Blijft de overdrachtsbelasting na 1 juli 2012 2%, dan wordt de maximale koopsom voor bestaande bouw en nieuwbouw € 296.296. Gaat de overdrachtsbelasting weer naar 6%, dan wordt de maximale koopsom voor bestaande bouw € 285.714 en voor nieuwbouw € 296.296.
  U moet zelf eigenaar/bewoner zijn.
 • Taxatie
  De taxatie van de woning moet door een goedgekeurde instantie zijn gedaan. In het rapport wordt nu gesproken over de marktwaarde i.p.v. de onderhandse verkoopwaarde.
 • Garantie
  Bij nieuwbouw moet er een Keurmerk GarantieWoning of een goedgekeurde insolventieverzekering aanwezig zijn.

Oversluiten naar Nationale Hypotheek Garantie

Het is mogelijk om een hypotheek zonder NHG om te zetten naar een hypotheek met NHG. Dit kan u een rentevoordeel opleveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *