Hypotheekvormen

Je wilt een nieuwe hypotheek afsluiten en ontdekt dat er een heleboel verschillende hypotheekvormen zijn. Elke hypotheekvorm heeft zijn eigen specifieke eigenschappen. Het is daarom zaak om goed uit te zoeken welke hypotheek het beste bij jou situatie past.

Hypotheekvormen

Eén ding hebben alle hypotheekvormen gemeen, je betaalt altijd rente. Verschillen tussen de verschillende hypotheken komen vooral voor op het gebied van:

  • Wel of niet aflossen
  • Geheel of gedeeltelijk aflossen
  • De opbouw van de aflossing
  • De fiscale behandeling van de hypotheek

Belangrijke zaken voor de keuze van de hypotheekvorm zijn onder andere je leeftijd en je gezondheid.

Verschillende hypotheekvormen

De belangrijkste hypotheekvormen zijn:

Er zijn nog vele andere hypotheekvormen maar bovenstaande hypotheken zijn de meest voorkomende. De hypotheken zijn grofweg in een paar hoofdgroepen onder te verdelen.

Klassieke hypotheekvormen

De annuïteitenhypotheken en de lineaire hypotheken behoren tot de klassieke hypotheekvormen. Deze klassieke hypotheekvorm kan in bepaalde gevallen nog steeds een goede keuze zijn.

(Bank)spaar- en levenhypotheken

Het basisprincipe voor deze hypotheken is gelijk. Gedurende de looptijd wordt er niet afgelost en maken ze allemaal gebruik van een levensverzekering of bankspaarrekening voor de uiteindelijke aflossing van de lening. Er zijn een aantal varianten.

Beleggingshypotheken

Er wordt voor de aflossing van de lening gebruik gemaakt van een beleggingsrekening. Omdat je afhankelijk bent van beleggingsresultaten loop je het risico niet voldoende vermogen op te bouwen om te zijner tijd de hypotheekschuld mee af te lossen.

Aflossingsvrije hypotheken

De naam zegt het al. Bij deze hypotheekvorm wordt niet afgelost. Deze hypotheekvorm wordt vaak gekozen door mensen die aflossing of een verzekering niet nodig vinden, omdat de waarde van hun woning toereikend is en omdat zij de laagste maandlasten willen. Vaak wordt een aflossingsvrije hypotheek gecombineerd met een andere hypotheekvorm.

Andere vormen

Daarnaast kun je ook kiezen voor een mix van eerder genoemde hypotheken. De hypotheek wordt dan op maat gemaakt voor jouw persoonlijke wensen en mogelijkheden. Je kunt dan optimaal gebruik maken van de voordelen van de verschillende hypotheekvormen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *