hypotheekrente

Hypotheekrentente zeer laag

De hypotheekrente is de afgelopen tijd fors gedaald. Voor hypotheken met een rentevaste periode van twee, drie, vier of vijf jaar stond de rente in mei gemiddeld op 3,64 procent, blijkt uit cijfers van DNB. Alleen in de zomer van 2005 was de rente ook zo laag. Begin 2012 stond deze rente nog op 4,42 procent.

De gemiddelde rente voor een variabele hypotheek stond in mei op 3,15 procent. En daarmee nadert de rente het laagterecord van 3,1 procent van eind 2004. Begin 2012 stond de rente nog boven de 4 procent en in 2008 was dat nog boven de 5 procent.

Starters

De Hypotheekshop zegt het de laatste tijd drukker te hebben, mede door de lage rente. Er is vooral meer interesse onder starters op de woningmarkt. Door de combinatie van een lage hypotheekrente en gedaalde huizenprijzen is het voor hen nu aantrekkelijker geworden om een huis te kopen.

Een andere keten van hypotheekadviseurs, De Hypotheker, zegt dat er door de lage rente ook meer interesse is in het oversluiten van een hypotheek. De afgelopen vier weken kreeg de keten 50 procent meer offerte-aanvragen voor oversluitadvies dan de vier weken daarvoor.

Een belangrijke oorzaak van de lage hypotheekrente is het beleid van de Europese Centrale Bank. Vanwege de crisis heeft de ECB de rente stap voor stap verlaagd. In mei zette de ECB de rente op het historisch lage niveau van 0,5 procent. Daardoor kunnen banken goedkoper geld lenen.

Bron: nos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *