Hypotheekrente vastzetten tips

Wanneer zet je de hypotheekrente vast?

Rente zet je vast als je verwacht dat de hypotheekrente omhoog zal gaan. Als je de rente vast zet, betaal je iets meer dan de marktrente, en je zet het voor een periode van een aantal jaar vast. Dit betekent dus, dat je meer rente betaalt als de rente niet stijgt. Ook kun je besluiten de rente een periode vast te zetten als je zekerheid wil over het te betalen maandbedrag.

Mogelijkheden om de hypotheekrente vast te zetten

Je kunt de rente verschillende periodes vastzetten, meestal variërend tussen de 5 en de 20 jaar. Ook kun je ervoor kiezen de hypotheek te splitsen in een deel waarover de rente vast staat, en een deel met variabele rente.

Half-variabele rente

Rente kun je ook vastzetten met een marge, dit betekent dat je bij kleine schommelingen in de markt eenzelfde percentage aan rente betaalt. Pas als het renteverschil groter wordt, dan verandert jouw rente ook. Hier zijn verschillende namen voor, bandbreedte rente, margerente, flexrente, etc. Net wat de bank als term gebruikt. Als de hypotheekrente veel stijgt, dan stijgt je eigen rente ook mee. Bijvoorbeeld, je hebt rente van 5% met een marge van 1%. Zolang de marktrente tussen de 4% en 6% zit, betaal je 5% rente. Maar als de marktrente op 7% uitkomt, dan betaal je (7% min de marge van 1% =) 6% rente.

Alsnog je rente vast zetten?

Bij de meeste banken is het mogelijk om je rente alsnog vast te zetten. In dat geval betaal je wel iets meer rente dan als je een nieuwe hypotheek af zou sluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *