Hypotheekrente PvdA

Voor starter wordt het steeds moeilijker om een huis te kopen. De huizenprijzen dalen de afgelopen jaren in rap tempo, verkopers willen of kunnen hun huis niet verkopen. Kortom de huizenmarkt zit op slot. De PvdA ziet de ruime hypotheekrente aftrek als één van de grootste boosdoeners.

Als het aan de PvdA ligt, wordt de woningmarkt op een eerlijke en sociale manier hervormd. Op dit moment is het voor huizenbezitters niet aantrekkelijk om af te lossen, dit is iets wat moet worden doorbroken. Het huidige systeem voldoet niet meer en is, wat de PvdA betreft, failliet. Het doel van de hypotheekrenteaftrek om eigen woningbezit te bevorderen is zijn doel voorbij geschoten. De hypotheekrenteaftrek stimuleert mensen in het huidige stelsel om grote, risicovolle leningen aan te gaan. Bovendien profiteren de mensen met de hoogste inkomens het meeste van de hypotheekrenteaftrek.

Hypotheekrente volgens de PvdA.

De oplossingen van de PvdA zijn om de de hypotheekrenteaftrek geleidelijk aan te passen. Door de geleidelijke aanpassingen wordt voorkomen dat de woningmarkt verstoord wordt. Eigen woningbezitters moeten de tijd krijgen om zich aan te passen. Vanaf 2013 wil de PvdA een nieuw stelsel invoeren en wordt de aftrek afgebouwd. Het maximale tarief wordt dan van 52 procent waartegen men nu kan aftrekken in stappen van 1 procent verlaagd naar een voor ieder gelijk tarief van 30 procent.

Vanaf 2042 geldt voor elke eigenwoning bezitter hetzelfde aftrektarief van 30 procent. Vanaf 2013 wordt de maximale hypotheek waarover mag worden afgetrokken, gemaximaliseerd op 1 miljoen euro. Dit wordt jaarlijks verlaagd tot de gemiddelde huizenprijs. Over 30 jaar kan iedereen dan rente aftrekken voor een schuld van de dan geldende gemiddelde woningprijs en tegen 30 procent.

Hypotheek aflossen

De PvdA vindt het belangrijk dat iedereen zijn hypotheek aflost. De aftrek neemt gedurende de looptijd van 30 jaar af. De Belastingdienst gaat er nl. vanuit dat de hypotheek in 30 jaar afgelost wordt.

Overdrachtsbelasting

De overdrachtsbelasting wordt aangepakt. Nu is het een soort boete op verhuizen en verstoort het de huizenmarkt. Voor starters wordt de overdrachtsbelasting afgeschaft en voor alle andere kopers van een woning wordt de overdrachtsbelasting 2%.

Hypotheek voor ZZP-ers

De financiering van eigen woningbezit voor ZZP-ers (zelfstandigen-zonder-personeel) door banken moet worden verbeterd. Barrières om tussentijds extra af te lossen moeten worden weggenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *