Vanwege de roerige tijden op de financiele markt van dit moment gebeurt er ook veel op de huizenmarkt. Een huis kopen lijkt voor veel consumenten een moeilijke keuze. Ondanks dat de huizen prijzen enigszins lijken te stagneren, is er over het geheel gesproken nog steeds sprake van een afname in de prijzen. De huizen prijzen dalen al sinds 2008.
Volgens onderzoeken door verschillende partijen, onder andere van de sites van Miljoenhuizen en de Volkskrant, zijn de laatste tijd van 10% van alle huizen die te koop staan de prijzen gedaald. Normaal gesproken worden soms ook de prijzen verlaagd, maar dan gaat het slechts om enkele procenten van de te koop staande huizen. In oktober meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars al een daling in de huizenprijzen. Deze daling lijkt volgens de laatste cijfers ook door te zetten. Volgens de Nederlandsche Bank zijn de prijzen van huizen in Nederland de afgelopen twintig jaren ongeveer vier keer zo hoog geworden. Hypotheken worden op het moment minder makkelijk verkregen, en kopers verwachten ook dat de huizenprijzen verder omlaag gaan en kopen dus minder snel een huis.
Dit soort effecten versterken de huidige daling en zouden er weleens voor kunnen zorgen dat de huizenprijzen niet heel binnenkort weer sterk zullen gaan stijgen. Betrokkenen zoals banken en huiseigenaren hebben al gepleit voor inmenging door de overheid. Er zijn voorstellen gedaan voor een verzekering tegen prijzendaling, en een verhoging van de nationale hypotheekgarantie. Het is niet bekend of dit ook gaat gebeuren, en het is nog maar de vraag of deze oplossingen zullen helpen.