Het regeerakkoord en huizenbezitters.

Het nieuwe regeerakkoord heeft in het kort twee concrete gevolgen voor huizenbezitters. Allereerst word de rente op de rest schuld, die mogelijk ontstaat bij de verkoop van een woning, voor maximaal 5 jaar aftrekbaar.  De maatregel gaat in op 2013 en loopt af in 2017.

Ten tweede word de hypotheekrente aftrek beperkt. Het maximale tarief waartegen de hypotheek rente aftrek mag worden afgetrokken word jaarlijks tot 2040, met een 0.5%- punt verlaagd tot het uiteindelijke tarief van de derde schijf. De gevolgen van de de beperking van de hypotheekrenteaftrek worden (deels) gecompenseerd door een lager tarief van de vierde schijf en een verlenging van de derde schijf in de inkomstenbelasting. Het uiteindelijke financiële effect voor de huizenbezitters is nog niet duidelijk.

Gevolgen voor de huizenprijzen

Het Centraal Plan Bureau verwacht dat door de maatregelen op de woningmarkt de huizenprijzen gemiddeld met 2,6 procent zullen dalen in 2017. Het aantal huizen dat verkocht wordt, zal naar verwachting dalen met een tiende procent. Op de welvaart zal waarschijnlijk het effect positief zijn. De structurele welvaartswinst zal 0,3% bbp zijn.

Deze berekeningen worden echter bekritiseerd door twee hoogleraren, gespecialiseerd in de woningmarkt. Volgens de hoogleraren Peter Boelhouwer (Technische Universiteit Delft) en Johan Conijn (Universiteit van Amsterdam) worden in het model dat door het CPB gebruikt word onrealistische aannames gedaan. Het CPB gaat er in de berekeningen van uit dat de aanpassingen van de Hypotheek rente aftrek een direct effect op de huizenprijzen zullen hebben. Volgens de hoogleraren Conijn en Boelhouwer is dit een onjuiste aanname, daar de huizenprijzen in Groot Brittannië en Zweden na de geleidelijke beperking van de aftrek, binnen een paar jaar weer op het oude niveau zaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *