Gedwongen verkopen van woningen met NHG-garantie treft vooral huiseigenaren die scheiden en last hebben van de dalende huizenprijzen.
Ruim 3500 woningeigenaren hebben vorig jaar hun huis gedwongen moeten verkopen. In 2011 waren dat er iets meer dan 2000. De forse toename met 70 procent komt door de aanhoudende daling van de huizenprijzen en werd al verwacht.
Het gaat om mensen die hun woning kochten met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het gemiddelde verlies is per woning circa 34.000 euro, meldde donderdag de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen die de NHG verstrekt. Niet eerder deden zoveel mensen een beroep op de regeling.
Gedwongen verkoop huizen
De belangrijkste oorzaken voor de gedwongen woningverkopen zijn scheiding (61 procent) en werkloosheid (16 procent).
In 2012 hebben in totaal 93.700 huishoudens de aankoop van een woning gefinancierd met de NHG, tegen 97.500 in het jaar ervoor. ,,We hebben vorig jaar een recordaantal restschulden moeten overnemen”, aldus algemeen directeur Karel Schiffer. ,,Hiermee heeft de garantie in 2012 meer dan ooit haar meerwaarde aangetoond als institutioneel vangnet voor de risico’s van de financiering van het eigenwoningbezit.”
Buffers Nationale Hypotheekgarantie
De Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) moest afgelopen jaar een bedrag van bijna 97 miljoen euro uitkeren aan banken ter compensatie van verliezen op gedwongen verkopen, zo blijkt uit de jaarcijfers. In 2011 ging het nog om een bedrag van bijna 61 miljoen euro.
Huizenkopers moeten een premie betalen van 0,7 procent van de hypotheeksom, als ze een woning met NHG-garantie kopen. Daarmee bouwt de Stichting WEW een buffer op, die eind 2012 782 miljoen euro bedroeg. Dat was 0,52 procent van het uitstaande NHG-hypotheekbedrag van 149 miiljard euro. In 2011 lag de buffer een fractie hoger op 0,54 procent van totale onder de NHG-garantie gedekte schuld.
Alleen in het geval dat de Stichting WEW zijn totale buffer moet aanwenden voor verliesuitkeringen, komt de overheid in beeld als achtervang.
bron: z24.nl