Bestaande bouw of nieuwbouw?

Bij het zoeken naar de juiste hypotheek staat u voor een keuze: ga ik voor bestaande bouw of ga ik een nieuwbouw huis kopen? Dit maakt ook voor het afsluiten van een hypotheek wel degelijk verschil, hieronder een checklist met punten die u in overweging kunt (en eigenlijk moet) nemen.

  • Bij nieuwbouw hoeft u geen overdrachtsbelasting te betalen en ook zijn de kosten van de leveringsakte voor rekening van de verkopende partij. Hier spraken we eerder over in het artikel over vrij op naam.
  • Een tweede verschil is dat een nieuwbouw huis behoorlijk kan verschillen in mate van afwerking. Een keuken kan bijvoorbeeld nog niet geplaatst zijn, of er moet nog veel aan de tuin gebeuren. Wilt u een nieuwbouw huis kopen, let dan op met de hoogte van uw hypotheeklasten want dit zijn geen geringen onkostenposten!
  • Verder moet erbij nieuwbouwhuizen vaak geloot worden om het huis te kunnen kopen. Daarom kan het verstandig zijn om op meerdere huizen in te tekenen, dan hebt u meer kans om succesvol een hypotheek af te sluiten.
  • Ook wordt er bij nieuwbouw huizen vaak vanaf het tekenen van de koopakte een rekening voor de hypotheeklasten gepresenteerd. Hierdoor kan het goed zijn dat u met dubbele maandlasten komt te zitten, terwijl u niet in het bezit van zowel een nieuwbouw huis als een ouder huis. Hiervoor is de post “renteverlies” bedacht, waardoor deze lasten vaak grotendeels aftrekbaar zijn door de bank. Raadpleeg hiervoor meer informatie bij uw erkende hypotheekadviseur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *