Aandachtspunten bij het afsluiten van een hypotheek

Maak een overzicht van de kosten. De maandelijkse lasten zijn het belangrijkst bij het afsluiten van een lening. Hoeveel geld hou je over om van te leven? Neem geen tophypotheek, je situatie kan altijd veranderen, waardoor je meer geld nodig hebt, of minder gaat verdienen. Bij een hypothecaire lening komen verschillende kosten, de notaris, taxatiekosten en afsluitkosten.

Bepaal het type hypotheek dat je wilt

Er zijn verschillende soorten hypotheken, bepaal wat je belangrijk vindt. Wil je graag aflossen, zodat je over een jaar of vijf meer geld overhoudt? Of wil je juist een constant vast bedrag betalen?

Vraag hypotheekoffertes aan

De meeste mensen vragen alleen een offerte bij de bank waar ze een rekening hebben. Maar mogelijk is hypotheek bij een andere bank voordeliger. Misschien niet op de rente, dan wel op de bijkomende kosten, zoals afsluitprovisie Vraag ook naar de bijkomende voorwaarden. Denk hierbij aan versneld aflossen, of als je later een extra bedrag op wilt nemen. En hoe zit dat als je gaat verhuizen?

Nationale hypotheekgarantie

De nationale hypotheekgarantie is een garantie die je bij je hyptheek af kunt sluiten. Ze stellen bepaalde eisen, waardoor je altijd een verantwoorde hypotheek afsluit. Als je in een financieel wat moeilijkere periode komt, kunnen zij je helpen om die te overbruggen. Als je een tijdelijke oplossing niet helpt, dan zorgen ze ervoor dat je geen hypotheekschuld overhoudt, na de verkoop van je woning.

Wat heb je nodig?

Voor het aanvragen van een hypotheek, heb je een aantal dingen nodig.

  • Geldig legitimatiebewijs
  • Taxatierapport: hier zal de bank altijd om vragen.
  • Notaris: de notaris regelt het overdragen van het huis
  • Intentieverklaring: Heb je nog een jaarcontract ipv een contract voor onbeperkte tijd, dan heb je een intentieverklaring nodig. Dit zul je aan moeten vragen bij je werkgever. Een intentieverklaring is de belofte dat je werkgever van plan is je een vast contract te geven, als je je werk goed blijft doen, en de bedrijfsplanning hetzelfde blijft.
  • Gezondheidsverklaring: vaak moet je een levensverzekering bij je hypotheek afsluiten. In dat geval heb je een gezondheidsverklaring nodig.
  • Bouwtechnisch rapport: als je een ouder huis koopt, en je wil in aanmerking komen voor de nationale hypotheek garantie, dan moet het huis ‘gekeurd’ worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *